Budleigh Forest

1/24

Click image to view in full-screen

There was no need to compete with the soothing views of the private yard provided by the floor-to-ceiling windows in the main living area of this 1965 home.  We continued the very cool, contemporary style of the home throughout each space with a few interesting departures thrown in.

Beginning in the kitchen, a warm wood-toned buffet is perfectly paired with an American-made walnut dining set.  An arrangement of crystal votives, each accommodated with a single orchid flower, play up the detailed crystal chandelier hanging above.  On either side of the buffet, a set of three flamboyant canvas art pieces are reflected across from each other, popping off the lovely green walls.

The long and narrow living space shows a collection of textures and finishes mixed together, highlighted by the full-length windows.  The lovely views of the beautiful private yard inspired a soft palette for the leather and fabric upholstery selections, while a kidney-shaped rug sparks a sense of movement, emulating the curve of the opposite wall.  Generating its own energy with a swirling combination of various sized colorful bowls, nickel urchin shapes, and crystal-tipped sunbursts, the curvilinear wall featuring an embedded niche serves as a focal point.  Contrasting wood finishes paired with silver metallic details heighten the degree of visual interest and keep the living space cool and inviting.

The award for “Most Improved” belongs to our client’s guest bathroom, which had a mere 36 sq. ft. of workable space to transform into a contemporary and spacious marvel.  The warm wood finishes combined with the cool blue-gray tiles and wall color, set the tone for the blend of materials featured in the bathroom.  A wall-mounted vanity, extended by strategically placed wood shelves, provides much-needed counter space while drawing attention to the uniquely suspended pendant lights.  Carrying the large format tile to the ceiling behind the vanity as well as in the walk-in shower gives the illusion of a larger bathroom although space may be limited.  Two narrow, mirrored-front cabinets are recessed in the wall behind the door, adding additional storage without sacrificing counter or floor space.

The contemporary cool style of our client’s home now flows into their newly redesigned den.  Neutral gray and patterned upholstery contrasting against dark wood tones are complemented by bright accent colors, which may be intensified by the variety of light components and flooding natural light.  A dark walnut media cabinet, blended with light gray shelving and cabinets, extends the length of the front wall.  Housing glass votives, bright florals, and other simple accent pieces of various heights and finishes, the media cabinet is brought to life with an abundance of color.  Another fabulous feature is the large area rug adorned with koi fish, with its soft color palette and organic shape imitating the tiered coffee table above. 

 

A contemporary spa-like retreat, the master bath is a vision in blue elevated with gray tile and dark wood tone features.  An expansive, glass walk-in shower features modern chrome plumbing fixtures and a rectangular wall niche accented with metallic geometric tile.  Adjacent to the shower, rests a freestanding tub and chrome tub filler, along with a second elongated wall niche. The dark wood tone finish of the dual sink vanity is carried over to the floor-to-ceiling wall shelves towering just slightly above the tub, providing open storage space for small décor and towels.  The clean design of this master bathroom is highlighted by the mirror front medicine cabinets resting above small-scale square sinks and chrome faucets.  A gleaming white counter with flecks of gray contrasts perfectly against the warm and dark wood vanity cabinets, continuing the perfect blend of materials seen in this airy master bath retreat. 

Stay social with CCID!

12804 Rosalie Street

Raleigh  NC 27614​

919.424.2115